De meeste kinderen liggen rond de achtste maand met het hoofd naar beneden. Soms is dat niet het geval en ligt het kind in stuitligging.

In de meeste gevallen is er geen oorzaak voor de stuitligging (85%). Wel komt een stuitligging vaker voor bij een meerlingzwangerschap, een voorliggende placenta of bepaalde afwijkingen aan de baarmoeder of het kind. Hier wordt bij het echo-onderzoek naar gekeken.

Welke keuzes zijn er?

  • Niets doen. Er is dan een hele kleine kans dat het kind nog spontaan naar hoofdligging draait. Echter hoe groter het kind wordt en hoe minder vruchtwater er is, des te minder ruimte er is om spontaan te draaien. Wanneer je besluit niks te doen en het kindje blijft in stuit liggen zal de zorg worden overgedragen naar de gynaecoloog.
  • Uitwendige versie. Een uitwendige versie is het draaien van het kind met de handen aan de buitenkant van de buik van stuitligging naar hoofdligging.

Uitwendige versie

Waarom een versie?

Voor een kind is een hoofdligging de meest natuurlijke ligging om geboren te worden. Een stuitbevalling of keizersnede brengt meer complicaties met zich mee voor moeder en kind. Een keizersnede heeft ook consequenties voor eventuele volgende zwangerschappen. Als het kind van stuitligging naar hoofdligging gedraaid kan worden, is er een veel grotere kans op een gewone vaginale bevalling en kun je onder de zorg van de verloskundige blijven. Wanneer je kiest om niets te doen word je verwezen naar de gynaecoloog voor verdere begeleiding van de bevalling van een kind in stuitligging.

 

Wanneer en door wie wordt de versie gedaan?

Rond 33 weken zwangerschap ligt 25% van de kinderen in stuitligging. Bij 36 weken is dat nog 3-4%. In principe kan het kind het beste in de periode rond de 36 weken gedraaid worden.

In onze praktijk wordt de uitwendige versie door Olga Smit gedaan. Zij heeft hiervoor een speciale opleiding gedaan.Daarnaast heeft zij de nodige ervaring. Ze doet  de versie samen met een collega die de echo zal maken. Geuri Vos is bezig met de opleiding.

Indien je kind in een stuitligging ligt rond de 36 weken zul je uitgebreid worden ingelicht over de procedure van de versie en de eventuele risico’s.

Hierbij een voorproefje van de DVD waarop de versie te zien is.

Aanmelden eerste controle