Ben je zwanger? Lees dan onderstaande tips goed door!

Moeders voor moeders

Moeders voor moeders zamelt urine in van pril zwangere vrouwen in Nederland om stellen met vruchtbaarheidsproblemen te helpen

Leefstijl

Roken, alcohol en drugs maar ook voeding kan invloed hebben op je zwangerschap.

We zetten alvast de belangrijkste adviezen voor je op een rijtje:

 • Gebruik geen rauw vlees of vis
 • Gebruik geen rauwmelkse kazen, buitenlandse kazen niet gebruiken als er ‘au lait cru’ op staat
 • Geen vacuümverpakte producten, tenzij verhit voor door de maaltijd
 • Pas op met Vitamine A, geen leverhoudende producten
 • Maximaal 2-3 koppen koffie en thee per dag
 • Drink voldoende, ongeveer 2 liter vocht per dag
 • Geen alcohol of energiedrank
 • Rook niet
 • Let op met kattenbak verschonen

Raadpleeg voor overige voedingstips www.voedingscentrum.nl.

www.slimmerzwanger.nl, www.9maandenmenu.nl

Vitamines en medicijngebruik

Vitamine D

Wanneer is het raadzaam extra vitamine D te slikken in de zwangerschap?

 • Wanneer je onvoldoende wordt blootgesteld aan zonlicht of wanneer je huid niet in aanraking komt met zonlicht omdat je bijvoorbeeld gesluierd bent. Vrouwen met een lichte huidskleur moeten minimaal 15-30 minuten per dag tussen 11 en 15 uur buiten in de zon zijn met onbedekte handen en gezicht. Vrouwen met een donkere huidskleur moeten minimaal 30 tot 60 minuten per dag in de zon zijn. Hoe minder het lichaam bedekt is, hoe korter deze periode kan zijn.
 • Wanneer je niet of nauwelijks vitamine D (en calcium) uit voeding binnenkrijgt, dus geen producten gebruikt waarin vitamine D of calcium inzit. Vitamine D zit in voeding zoals vette vis, melkproducten, vlees en eieren en het is toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

Aangezien uit onderzoek is gebleken dat veel vrouwen veelal niet kunnen voldoen aan deze voorwaarde is het landelijk advies om tijdens de zwangerschap 10 microgram vitamine D per dag te gebruiken. Je kunt deze vitamine los verkrijgen bij de drogist of apotheek. Desgewenst kan je ook kiezen voor een multivitamine speciaal voor zwangeren.

Medicatiegebruik

Wanneer je medicijnen gebruikt, overleg voordat je zwanger wordt met je huisarts over het gebruik hiervan tijdens de zwangerschap. Dit geldt ook voor zelfzorgmedicatie (zoals neusspray, vitaminepreparaten e.d.) en homeopathische geneesmiddelen.

Kinkhoest

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Die vooral gevaarlijk is voor (nog) niet of onvolledig gevaccineerde baby’s. Jaarlijks worden er 4000-8000 gevallen gemeld in Nederland. In sommige jaren loopt dit op tot 10.000-13.000 meldingen. Veel kinkhoestgevallen worden echter niet officieel gemeld.

Jaarlijks worden zo’n 120 baby’s in het ziekenhuis opgenomen met kinkhoest. Door zuurstofgebrek kan kinkhoest ook blijvende schade geven.

Door vaccineren tijdens de zwangerschap bouwen zwangeren antistoffen op, welke via de navelstreng naar het ongeboren kind gaan. OP deze manier is de baby beschermd, tot hij zelf gevaccineerd kan worden. De vaccinatie kan het beste worden gegeven tussen 28 en 32 weken, maar is mogelijk tot 38 weken.

Lees meer hierover op de site van het RIVM

Bekkenbodem

Goed werkende bekkenbodemspieren zijn belangrijk om continent te blijven. Omdat je tijdens je zwangerschap te maken hebt met andere hormonen is het als je zwanger bent niet altijd makkelijk om je bekkenbodemspieren goed te gebruiken. Juist als je moet hoesten bijvoorbeeld. Verder wordt de baarmoeder zwaarder wat ook weer extra gewicht geeft op de bekkenbodem zelf.

Lees er alles over op www.bekkenbodemonline.nl of download de app “Bekkenbodem” van het Profundum Instituut.

Voor ondersteunende therapie voor zowel bekkenbodem als ook bekkenklachten, werken wij nauw samen met mensendieckbarneveld

Veel informatie ook te vinden op de site van deverloskundige.nl