Zwanger zijn is een hele bijzondere gebeurtenis die gepaard gaat met veel lichamelijke en emotionele veranderingen, waarin we je graag persoonlijk en professioneel willen begeleiden.

Tijdens deze zwangerschapscontroles beoordelen we of de zwangerschap zonder problemen verloopt. Dit doen we onder andere door het controleren van de groei van de baarmoeder, het meten van de bloeddruk en het luisteren naar de harttonen van de baby.

Daarnaast geven we je gerichte informatie en staan we open voor al je vragen. In de loop van de zwangerschap zullen deze controles steeds frequenter plaatsvinden. Wanneer er complicaties optreden zullen wij vervolgonderzoek doen en zonodig doorverwijzen naar een specialist.

Stuitligging en uitwendige versie in deze verloskundigenpraktijk

De meeste kinderen liggen rond de achtste maand met het hoofd naar beneden. Soms is dat niet het geval en ligt het kind in stuitligging.

In de meeste gevallen is er geen oorzaak voor de stuitligging (85%). Wel komt een stuitligging vaker voor bij een meerlingzwangerschap, een voorliggende placenta of bepaalde afwijkingen aan de baarmoeder of het kind. Hier wordt bij het echo-onderzoek naar gekeken.

Welke keuzes zijn er?

  • Niets doen . Er is dan een hele kleine kans dat het kind nog spontaan naar hoofdligging draait. Echter hoe groter het kind wordt en hoe minder vruchtwater er is, des te minder ruimte er is om spontaan te draaien.
  • Uitwendige versie . Een uitwendige versie is het draaien van het kind met de handen aan de buitenkant van de buik van stuitligging naar hoofdligging.

Waarom een versie?

Voor een kind is een hoofdligging de meest natuurlijke ligging om geboren te worden. Een stuitbevalling of keizersnede brengt meer complicaties met zich mee voor moeder en kind. Een keizersnede heeft ook consequenties voor eventuele volgende zwangerschappen. Als het kind van stuitligging naar hoofdligging gedraaid kan worden, is er een veel grotere kans op een gewone vaginale bevalling en kun je onder de zorg van de verloskundige blijven. Wanneer je kiest om niets te doen word je verwezen naar de gynaecoloog voor verdere begeleiding van de bevalling van een kind in stuitligging.

Wanneer en door wie wordt de versie gedaan?

Rond 33 weken zwangerschap ligt 25% van de kinderen in stuitligging. Bij 36 weken is dat nog 3-4%. In principe kan het kind het beste in de periode rond de 36 weken gedraaid worden.

In onze praktijk wordt de uitwendige versie door Olga Smit gedaan. Zij heeft hiervoor een speciale opleiding gedaan.Daarnaast heeft zij de nodige ervaring. Ze doet  de versie samen met een collega die de echo zal maken. Geuri Vos is bezig met de opleiding.

Indien je kind in een stuitligging ligt rond de 36 weken zul je uitgebreid worden ingelicht over de procedure van de versie en de eventuele risico’s.

Hierbij een voorproefje van de DVD waarop de versie te zien is.

Leuke boeken over zwangerschap

Zwanger worden, M.Croon, uitgeverij Thoeris
Handboek voor kinderwensers en twijfelaars www.zwanger-worden.nl

Het grote wonder, L. Nillson, uitgeverij Ploegsma.
De ontwikkeling van het ongeboren kind uitgebeeld met indrukwekkende foto’s.

Veilig zwanger, B. Smulders en M. Croon, uitgeverij Kosmos. ISBN 9021533952
Het complete handboek over de zwangerschap.

Veilig bevallen, B. Smulders en M. Croon, uitgeverij Kosmos. ISBN 9021529912
Het complete handboek over bevallen.

Bevallen en opstaan, J. Spanjer, uitgeverij Contact, ISBN 9025413676
Een boek over zwangerschap, emoties, pijn, oefeningen, moederschap, bevallen en meer.

Duik in je weeën, C. Salome, uitgeverij Holkema & Warendorf, ISBN 9026922744.
Een boek met duidelijke illustraties over
zwangerschapsgymnastiek volgens de mensendieckmethode.

Baren, verticale baring, stichting Lichaamstaal, 1984, ISBN 9070996014

Moeders, Lee Kwan Koo en Judith van Thijn, ISBN 9057672200

Als de zwangerschap niet goed verloopt

Geen ooievaar in de tuin, Els van Amstel, uitgeverij Kok Voorhoeve, Kampen, 1997, ISBN 902971543.

Stille baby’s, C.Geerink-Vercammen 2000, uitgeverij Archipel.
Dit boek is erop gericht hulp te bieden bij het
rouwproces door het overlijden van een kind voor of tijdens de geboorte.

Geen blote voetjes in het gras, Miranda van Hengel en Anja de Bruin, uitgeverij Gopher, ISBN 907624970950

Aanmelden eerste controle