Start van een gezonde zwangerschap

Zwangerschapsvitamines

  • Foliumzuur: helpt je om de kans op neurale buisafwijkingen vroeg in de zwangerschap zo klein mogelijk te maken. Het zit o.a. in bananen en sinaasappelen, groene bladgroenten, peulvruchten en melk. Slik elke dag een tablet van 0,4-0,5 milligram foliumzuur t/m de 10e week van je zwangerschap. Je haalt dit bij de drogist of apotheek.
  • Vitamine D: zorgt voor sterke botten omdat het helpt calcium goed op te nemen uit voeding. Denk daarbij aan producten als vette vis, melkproducten, vlees en eieren. Ook is het toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Het extra slikken geldt vooral als je nauwelijks in de zon komt en/of onvoldoende via voeding binnen krijgt. Gebruik tabletten van 10 microgram vitamine D per dag.
  • Multivitamines: deze supplementen combineren bovenstaande vitamines en meer. Let bij de aankoop vooral op de hoeveelheid vitamine per tablet. Bij een multivitamine is het goed om er een specifiek voor de zwangerschap te kopen. De reden: er mag geen vitamine A in zitten. Dit kan namelijk weer schadelijk zijn in de zwangerschap.

Medicatiegebruik

Wanneer je medicijnen gebruikt, overleg dan met je huisarts over het gebruik hiervan bij kinderwens en tijdens de zwangerschap. Sommige stoffen hebben namelijk al vroeg in de zwangerschap invloed op de ontwikkeling van de baby.

  • Bij pijnklachten kun je veilig de algemene dosering paracetamol gebruiken. Voor gebruik van andere pijnstillers is het beter eerst met je huisarts te overleggen.
  • Ben je zwanger en gebruik je antidepressiva, dan kun je hier niet zomaar mee stoppen. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor jou en de baby. Welk medicijn het beste is voor jou in je zwangerschap, zal je verloskundige met je bespreken. Het kan zijn dat je je huidige medicatie kan handhaven of dat het beter is toch overstappen op een veiliger alternatief.
  • Overleg ook met ons bij gebruik van zelfzorgmedicatie (zoals neusspray, overige vitaminepreparaten e.d.) en homeopathische geneesmiddelen.

Gezond leven

Alles wat je doet en tot je neemt is in meer of mindere mate van invloed op je zwangerschap. Denk hierbij aan roken, alcohol en drugs maar ook aan beweging en voeding. Raadpleeg voor alle voedingstips voedingscentrum.nl en download de ZwangerHap!

We zetten de belangrijkste adviezen voor je op een rijtje:

  • Eet geen rauw vlees of vis;
  • Eet geen roofvissen en/of garnalen
  • Gebruik geen rauwmelkse kazen (‘au lait cru’ );
  • Geen vacuümverpakte producten, tenzij verhit voor door de maaltijd;
  • Pas op met Vitamine A, geen leverhoudende producten;
  • Beperkt cafeïnehoudende dranken ;
  • Drink voldoende, ongeveer 2 liter vocht per dag;
  • Gebruik geen alcohol of energiedrank;
  • Rook niet;
  • Beweeg minimaal een halfuur per dag of meld je aan voor een sportprogramma;
  • Let op met kattenbak verschonen.

Andere nuttige sites zijn: slimmerzwanger.nl9maandenmenu.nl

Net zwanger?

Moeders voor moeders zamelt urine in van pril zwangere vrouwen in Nederland om stellen met vruchtbaarheidsproblemen te helpen.

Bekkenbodem

Goed werkende bekkenbodemspieren zijn belangrijk om continent te blijven. Tijdens je zwangerschap heb je te maken met andere hormonen waardoor het niet altijd makkelijk is om je bekkenbodemspieren goed te gebruiken. Denk hierbij aan hoesten of lachen. Verder wordt de baarmoeder zwaarder wat ook weer extra gewicht geeft op de bekkenbodem zelf.

Lees er alles over op bekkenbodemonline.nl of download de app “Bekkenbodem” van het Profundum Instituut. Voor ondersteunende therapie voor zowel bekkenbodem als ook bekkenklachten, werken wij nauw samen met de fysiotherapeuten.

Kinkhoest

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Denk aan longontsteking, hersenschade of  zelfs overlijden. Jaarlijks worden zo’n 120 baby’s in het ziekenhuis opgenomen met kinkhoest.

Hoe te voorkòmen? Baby’s van 2 maanden oud krijgen in Nederland de vaccinatie tegen kinkhoest aangeboden. Door je te laten vaccineren tijdens je zwangerschap bescherm je je kindje al vanaf geboorte. Je bouw zelf antistoffen op, welke via de navelstreng naar het ongeboren kind gaan. De vaccinatie kan het beste worden gegeven na 22 weken, maar is mogelijk tot aan het einde van je zwangerschap. Wel geldt: hoe eerder, hoe beter.